Domácí ovesné mléko

1. března 2016 v 21:04 | Lucienne |  Eat/Food
Mléko ovesné, makové, mandlové... Rostlinná mléka, která začínají být více a více populární, ovšem za ne příliš hezké ceny. Pokud si jej ale připravíme doma, náklady se výrazně sníží a je až směsné, jak je snadné si takové mléko připravit :-) V článku se jedná o můj postup přípravy, na internetu můžete najít spoustu dalších. Já, jelikož ve svém studentském bytě nemám ani váhu, ani nic, v čem bych si mohla odměřit mililitry, jsem mléko připravovala "hrníčkovou metodou".

Proč pít ovesné mléko?

Ovesné mléko je vysokým zdrojem minerálních látek - mluvíme tedy o zinku, mědi, železu, vápníku, draslíku, horčíku, křemíku a spousty dalších, které jsou našemu zdraví prospěšné. Jeho konzumace má příznivé účinky na nervový a travicí systém. Po všech stránkách je to prostě dokonalý nápoj, který je chutný a snadno připravitelný doma.

A co že na jeho výrobu budeme potřebovat?

  • vločky
  • vodu
Suroviny, které mám doma pořád a vsadím se, že většina z vás také.
V některých návodech se ovesné mléko připravuje tepelnou úpravou - já to tak však nedělám. Tím, že vločky uvaříme, z nich ztratíme všechny důležité vitamíny a minerály a my přece chceme pravý opak! Nemám zkušenosti s kupovaným ovesným mlékem, takže nemohu porovnat chutě. Ale věřím tomu, že tohle domací vám chutnat bude ;-)

Postup

Jdeme-li na to mou hrníčkovou metodou, neudeme potřebovat nic jiného než hrníček, mísu, síto a mixér. Do mísy si dáme jeden hrníček vloček, které zalijeme čtyřmi hrníčky vlažné vody. Je to tedy poměr 1:4 a je z toho cca třičtvtě litru mléka. Vločky můžete nechat odpočinout přes noc, ale v pohodě stačí nechat je tři hodiny.
Po minimálně třech hodinách vločky s vodou mixujeme tyčovým mixérem. Poté cedíme buď přes síto, nebo punčochu. Mléko nalijeme do nějaké nádoby a skladujeme v lednici. Vždy před použitím doporučuji promíchat, protože se na dně je usazenina, která vlastně tak nějak tvoří hustotu toho mléka. Lépe pochopíte, až to sami vyzkoušíte :D Vledničce vydrží 4-5 dní.

Z mléka jsou výborná smoothies a určitě jej můžete používat jako náhražku kravského mléka. Dejte vědět, jak vám chutnalo a co jste si z něj připravili.
Dobrou chuť, Vaše Lucienne
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 GoGosen GoGosen | Web | 1. března 2016 v 21:15 | Reagovat

by mě zajímalo ja chutná...

2 O. O. | Web | 2. března 2016 v 16:34 | Reagovat

Vôbec som netušila, že sa to dá pripraviť aj doma. A hlavne tak ľahko..super :)

3 Melly Melly | Web | 3. března 2016 v 14:04 | Reagovat

Vůbec to neznám, ani jsem o tom neslyšela:) A popravdě se to trochu bojím vyzkoušet, takže - jak to chutná?:D

4 Lucie Lucie | Web | 3. března 2016 v 23:51 | Reagovat

Ty tvoje nápady.. kam na to chodíš?! :D
Jsem ráda, že ses podělila o další super recept... vůbec si tedy neumím představit, jak to bude chutnat, ale věřím, že skvěle. Žádný tvůj recept ještě nezklamal. Určitě to vyzkouším! :)
A děkuji za komentář i za radu, meduňkový čaj mám ráda, tak zkusím před spaním. ;) Už jsem to napravila  a ozvala se! :D A bydlení už mám. ;)

5 Lucienne Lucienne | E-mail | Web | 12. března 2016 v 22:27 | Reagovat

[3]: Pokud máš ráda ovesný vločky, chuť toho mlíka tě moc nepřekvapí :-) Je dobrý si ho dát třeba s banánem ;-)

6 Melly Melly | Web | 1. dubna 2016 v 11:39 | Reagovat

[5]: Hm, tak možná to někdy později otestuji:) Každopádně je to zajímavý nápad

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama